Завдання для самоосвітньої діяльності з української мови учнів 6 класів (з російською мовою навчання) icon

Завдання для самоосвітньої діяльності з української мови учнів 6 класів (з російською мовою навчання)




Скачати 172.43 Kb.
НазваЗавдання для самоосвітньої діяльності з української мови учнів 6 класів (з російською мовою навчання)
Дата конвертації13.10.2013
Розмір172.43 Kb.
ТипДокументи

Міністерство освіти і науки України

Головне управління освіти Донецької облдержадміністрації

Харцизький міський відділ освіти

Харцизький різнопрофільний ліцей № 2
з класами загальноосвітньої школи І – ІІ ступенів

Харцизької міської ради

Донецької області


Завдання для самоосвітньої діяльності
з української мови
учнів 6 класів (з російською мовою навчання)







Підготувала


Книш Світлана Валеріївна,
учитель української мови та літератури




2011 рік




^ Тема: Займенник: загальне значення, морфологічні ознаки, синтак-сична роль. Розряди займенників за значенням.

Мета: повторити й поглибити знання про займенник як частину мови, його морфологічні ознаки; з’ясувати, яку синтаксичну роль виконує в реченні займенник та які існують розряди займенників за значенням

Увага! Після вивчення даної теми ви зможете

  • розпізнавати займенники; визначати їх граматичні ознаки;

  • правильно відмінювати займенники;

  • утворювати неозначені й заперечні за­йменники;

  • розрізняти відносні й питальні займенники;

  • замінювати в мовленні іменники, прикметники і числівники відповідними займен­никами;

  • використовувати займенники як засіб зв’язку речень і частин тексту;

  • знаходити вивчені орфограми і пояснювати їх за допомогою правил, правильно писати слова з вивченими орфограмами; знаходити і виправляти помилки на вивчені правила





^ Шановні пані та панове!

Сьогодні тема в нас нова:

Займенник – це частина мови,

Яка об’єднує слова,

Що ні особи, ні предмета,

Ні рис прикметних будь-яких

Ні якості не називають,

А тільки вказують на них.

(Л. Лужецька)



^

КАЗКОВЕ ЗАВДАННЯ




У давні часи в одному царстві жили собі добрі та веселі люди. Вони працювали не покладаючи рук і тому жили в багатстві та достатку. А недалеко від царства, серед темних скель, в Сирій печері, жила зла чаклунка, яку дратував сміх і веселощі, працелюбність і життєрадісність людей. Вона довго думала над тим, як нашкодити своїм щасливим сусідам. І нарешті придумала. Вона взяла свою чарівну палицю, ударила тричі об землю і промовила: “Я хочу, щоб вони забули свої імена. Нехай діти забудуть імена батьків, а батьки – імена дітей”. І враз люди стали злі, роздратовані, сумні. Вони забули свої імена, імена знайомих, назву всього, що їх оточувало. І як повернути свої імена, як дізнатися про назви предметів, вони не знали.


- Як ви думаєте, який вихід з цієї ситуації можна запропонувати цим казковим мешканцям? Що б ви робили в такій ситуації? Прочитайте продовження казки


Та ось в їхнє царство випадково потрапив добрий мудрець з довгою сивою бородою. Люди розповіли йому про своє горе, попросили допомоги – повернути їм життя, повне радощів і веселощів. “Я допоможу вам повернути імена, але це буде не одразу, - пообіцяв мудрець. – Поки що я дам вам слова замість імен та назв, які забрала у вас зла чаклунка. Ці слова будуть тільки вказувати на особу чи предмет. Використовуючи їх, ви можете говорити між собою, розуміти один одного, не називаючи імен та предметів. Наприклад, кожен з вас про себе говоритиме “Я”, а якщо вас буде багато, то скажете “МИ”. Звертаючись до кого-небудь, говоритимете “ТИ”, а якщо до кількох людей – то “ВИ”. Розповідаючи про когось або про щось, кажіть “ВІН”, “ВОНА”, “ВОНО”, а якщо їх багато – “ВОНИ”. А поки що прощавайте, я йду до злої чаклунки”.

Довго шукав мудрець печеру. Потрапивши до неї, мудрець наказав чаклунці повернути людям їхні імена. Вона згодилась, але з умовою, що мудрець відгадає її хитрі загадки. Мудрець відгадав її загадки, та й ви їх можете відгадати і записати відповіді у зошити.

1. По білому полю чорним маком сіяно.

2. Ні думає, ні гадає, а інших навчає.

3. На базарі не знайти, на вагах не зважити.

Довелося чаклунці віддати імена жителям веселого царства. Але люди залишили подаровані слова собі, щоб вживати у мовленні. Оскільки ці слова були дані замість імен, тому їх так і назвали – займенниками.


З’ясуйте головну думку казки. Випишіть з неї “казкові” займенники, визначте їх особу. Слова-відгадки також замініть займенниками.


^ ПРИГАДАЙТЕ !


Займенники, подібно до іменників, прикметників і числівників, відповідають на питання Хто? Що? Який? Чий? Скільки?

У реченні займенники можуть бути тими самими членами речення, що й іменники, прикметники та числівники.

Займенники зв’язують речення між собою, допомагають уникнути повторів.



  1. Виконайте завдання

Визначте, якими членами речення є займенники, замість яких слів їх вжито?

  1. Ти наше диво калинове, кохана материнська мово!

  2. У всякого своя доля і свій шлях широкий.

  3. Нехай кожен із нас пізнає себе.

  4. Переможці змагань – це ми.

  5. Двері відчинились, з них вийшов сивий дідусь.








Розряди займенників за значенням
^

Займенники є особові


я й ми, ти й ви, що їм дано

особи замінять у мові – він, вона, вони й воно.

Зворотний вкаже на предмет

як на об’єкт своєї ж дії:

себе, собі... – Це наперед

з нас кожен визначить зуміє.

Присвійні – тут, якщо простежить,

таїться в назві вже самій

те, що предмет комусь належить:

свій, наш, і ваш, і твій, і мій.

Цей, той, такий, а також стільки –

виразно вказують на щось.

Ще означальні – це постійно

щось кимсь виконується десь

без допомоги, самостійно:

сам, всякий, інший, кожен, весь.

Питальні легко розкривають

своєї сутності секрет:

хто, що, котрий і чий питають,

яка особа чи предмет.

Відносні – що? Це ті ж питальні

у функції сполучних слів,

в складнопідрядності – єднальні,

їх пам’ятать сам Бог велів.

І неозначені – це те, що

й питальні (схожі не дарма):

хтось, будь-хто, деякий і дещо,

але конкретності нема.

І заперечні – ті ж ознаки,

що й у питальних, тільки з ні:

ніхто, ніщо, нічий, ніякий –

як бачим, також не трудні.

(Д. Білоус)









^ Особові займенники


Особові займенники вказують на особу, предмет, явище чи поняття; у реченні вживаються замість іменників. Граматичні особливості: служать граматичним вираженням 1, 2, 3-ої осіб, змінюються за відмінками; мають форми однини і множини; рід властивий лише займенникам 3-ої особи.

Таблиця 1


Особа




Займенник







Вказує на ...


однина

множина


1




я







ми






особу, що говорить про себе; багато осіб, включаючи того, хто про себе говорить



2

ти






ви



особу, до якої звертаємося; осіб, до яких звертаємось




3



він

вона

воно




вони


особу чи предмет, про яких розповідають; осіб чи предмети, про яких розповідають


^ ЗАПАМ’ЯТАЙ !

Займенники з прийменниками пишуться окремо: до них, при тобі, переді мною, за нами, з вами.

Після прийменників у займенниках третьої особи пишеться буква Н: до нього, у неї, з ними, перед нею, на них.

В орудному відмінку Н вживається завжди: нею, ним, ними, за нею.

^ Перед займенником мною, що починається двома приголосними, при-йменники з, під, над, перед для милозвучності вживаються з голосним і : наді мною, переді мною, зі мною, піді мною.


^ Зворотний займенник себе


Вказує на ту особу, про яку йдеться. Не має ані роду, ані числа; змінюється за відмінками; у реченні буває додатком, інколи обставиною.





2. Відгадай загадки

  • Які два займенники жують дороги?

  • За допомогою яких трьох займенників можна зробити руки чистими?









Подумай!




^ Чому займенники я, ти, він (вона, воно), ми, ви, вони називаються особовими?

  • Провідміняйте особові займенники. У чому виражаються особливості їх відмінювання? У яких займенників при відмінюванні з’являється на початку н?

  • Внаслідок чого виникає двозначність у таких реченнях?

1. Батько звелів синові налити собі молока. 2. Ана­толій застав товариша у себе вдома. 3. Учитель по­просив учня віднести книгу до себе.

  • Відредагуйте речення, усунувши двозначність.

  • Спробуйте сформулювати правило вико­ристання зворотного займенника в мовленні.

^ 3. Склади словосполучення з особовими займенниками третьої особи, з трьома з них запиши речення


Віддати _________________________ ;

відійти від _________________________ ;

зайти за _________________________ ;

зустрітися з ________________________ ;

пишатися ________________________ ;

сподіватися на ____________________ ;

підійти до _________________________ ;

чекати на __________________________ .

^ 4. Порівняйте виділені займенники за формою і загальним значенням. Який висновок можна зробити? Чи однакова їх роль у реченні? Доведіть.




1. Хто є автором Гімну України?


2. Що ти читаєш?


3. Який у тебе зараз настрій?


4. Скільки тобі років?

Усі пам’ятають ім’я того, хто написав Гімн України.


Я знаю, що ти читаєш.


Сонечко впливає на те, який настрій буде в людей.


Я й не помітив, скільки часу минуло.






^ Питальні та відносні займенники ( хто, що, який, чий, котрий, скільки )


Питальні займенники містять у собі питання про особу, предмет, ознаку, приналежність.

Граматичні особливості:

Займенники Хто? Що? не мають роду і числа, змінюються за відмінками;

Який? Чий? Котрий? -- змінюються за родами, числами і відмінками;

Займенник Скільки? змінюється лише за відмінками.

Питальні займенники використовують для утворення питальних речень.


Відносні займенники вживаються для звязку простих речень у складному.

Мають ті самі граматичні особливості, що й питальні займенники. Вони завжди є членом речення, на них падає логічний наголос.




^ ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Займенник що синонімічний у складних реченнях із займенником який , тому замість одного займенника можна вживати інший, і зміст речення при цьому не зміниться. А сполучник що не може бути заміненим будь-яким іншим словом.





^ Попрацюй із підручником


Опрацюйте таблицю відмінювання питальних і відносних займенників (с.170)




^ Неозначені й заперечні займенники

Неозначені займенники вказують на невизначені предмети, ознаки, кількість, утворюються від питальних займенників додаванням часток аби, де, сь, будь - , - небудь, казна - , хтозна - . Наприклад: абихто, дехто, хтось, будь-хто, хто-небудь, казна-хто, хтозна-що...


^ Заперечні займенники призначені для заперечення наявності предмета, його ознаки чи кількості, утворюються від питальних займенників додаванням частки ні. Наприклад: ніхто, ніщо, ніде, ніякий, нічий, ніскільки.


Неозначені займенники, як і заперечні, мають ті самі граматичні ознаки, що й питальні.




^ ПРАВОПИС НЕОЗНАЧЕНИХ І ЗАПЕРЕЧНИХ ЗАЙМЕННИКІВ




НЕОЗНАЧЕНІ


1. Пишуться разом, якщо утворені за до-помогою часток аби, де, сь


2. Пишуться через дефіс, якщо утворені за допомогою часток будь-, -небудь, казна-, хтозна-


3. Пишуться окремо, якщо стоять перед прийменниками із займенниками


Абихто, дещо, декому, чийсь, декотрий, абичий, котрийсь


Будь-хто, хто-небудь, будь-який хтозна-скільки, що-небудь, чий-небудь, хтозна-котрий


Будь у кого, аби з ким, хтозна в чому, казна з якими, де з ким


ЗАПЕРЕЧНІ


1. Пишуться з префіксом-часткою ні- разом


2. Пишуться окремо, якщо між ні та займенником вживається прийменник


Ніхто, ніякий, нікого, ніщо, ні-чий, ніскільки, нікотрий


Ні в кого, ні для чого, ні в якому ні про що, ні з ким






^ 5. Запишіть подані займенники, знявши риску

Де/хто, ні/який, ні/де, ні/про/що, хто/сь, аби/який, ні/від/кого, казна/до/кого, де/що, хтозна/на/кому, ні/чий, аби/хто.


^ Присвійні, вказівні та означальні займенники



^ Присвійні займенники вказують, якій особі належить предмет: мій, наш – 1-й особі, твій, ваш – 2-й особі, їхній – 3-й особі, свій – будь-якій особі.

Змінюються за родами, числами, відмінками.

Увага! При іменнику особові займенники його, її, їх у формі родового відмінка набувають присвійного значення. Порівняйте: їх (кого?) впізнають усі – особо-вий. В їх (чиїх?) зошитах все виконано – присвійний. Присвійні займенники (на відміну від особових) ніколи не мають приставного н.


^ Вказівні займенники вказують на якусь ознаку чи кількість серед інших предметів: той, цей, такий, стільки .

Займенник стільки змінюється за відмінками, а решта – за родами, числами, відмінками.


Означальні займенники виражають узагальнено-якісне означення: весь, всякий, кожний, самий, сам, жодний, інший

Змінюються, як і прикметники, за родами, числами і відмінками.

Увага! У називному відмінку множини займенник сам може мати дві форми – самі та сами, а у непрямих відмінках у закінченнях завжди пишемо и: самих, самим, самими...







^ Попрацюй із підручником


Опрацюйте таблицю відмінювання присвійних (с.178), вказівних (с.180) і означальних займенників (с.181)








Потренуємося?





Завдання1. Запишіть. Замість крапок поставте відповідні займенники, подані у довідці.

1. … не знайдете ви таких теплих і таких сердечних слів про молодь, як у народних піснях. 2…. Не заважає зараз юнакові стати тим, ким він хоче. 3. … перешкоди не стоять тепер і перед дівчиною. 4. Вона сама обере і прокладе собі шлях, … не відчуваючи в … своєї нерівності з чоловіком. 5. І, звичайно, … не проміняє вона свій щасливий труд. 6. … не віддасть молодь свого власного щастя, свого життя, крім свого народу і землі!

Для довідок. Нікому, будь-чому, ніхто, ні на що, ні в кого, ніякі, ніскільки.



Завдання 2. Запишіть речення, розкриваючи дужки.



1. Не віддамо в житті (ні) кому того, що ти завоював. 2. Коли народ усім твоїм життям присягся діло праве боронити, його (ні) яким не розбить громом і жодним ок…аном не залити. 3. Якби ви з нами подружились, б…гато б (де) чому навчились. 4. Ні, немає (ні) в кого, (ні) в кого отакого, як у нас, татуся. 5. Піску, кажуть, менше на всій землі, ніж зірочок тих у (якій) небудь частині неба. 6. На (Щ, щ)уку хто(сь) бумагу в суд подав.




Завдання3. Запишіть, вставляючи замість крапок потрібні за смислом присвійні й особові займенники у певних відмінках.

1. Ми патріоти, і кожний з нас за наш народ і за … Вітчизну все віддасть. 2. У … класі багато відмінників, а в … - ще більше. 3. Відшукай у … записах сьогоднішню задачу. 4. Усі … товариші –

юннати. 5. На перерві підійшов до учителя. До … і звернувся за порадою. 6. У гаях прокинулися птахи, і від … співів дзвеніло повітря. 7. Коли бабуся виходила з … хатинки , діти завжди привітно віталися з …


Завдання4. Спишіть. Підкресліть вказівні займенники. Визначте їх рід, число, відмінок.

Про науку й техніку часто кажуть - це розум народу. Про господарство - то народні прац…овиті руки. А з чим порівняти культуру? Мабуть, ото - душа народу, невмируща, пр…красна, неповторна його душа.

Завдання5. Визначте, у яких реченнях займенник той, має вказівне значення, а в яких - підсилювальне при порівняннях. Зробіть синтаксичний розбір першого речення.

1. А в тій кузні коваль клепле, а в коваля серце тепле. (І.Франко). Як те море, біле поле снігом покотилося. (Т.Шевченко.) 3. Розійдеться їх слава, як той дим. (Л.Глібов.) 4. У нашім раї на землі нічого кращого немає, як тая мати молодая з своїм дитяточком малим. (Т. Шевченко).





Завдання для самоперевірки




Виконайте тестові завдання за темою «Займенник: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль. Розряди займенників за значенням»

Прочитайте завдання та оберіть ОДНУ правильну відповідь


^ 1. Усі слова є займенниками в рядку:

А) сам, ти, і, я;

Б) наш, той, хто, цей;

В) ми, ви, за, хто;

Г) весь, мій, перед, її.

2. Відносний займенник ужито в реченні:

А) Українські думи – найправдивіший підручник, за яким треба вчити історію.

Б) Усю красу цього гірського краю безсиле слово у собі вмістить.

В) Усякий двір хазяйським оком держиться.

Г) Із ким такого не було, у кого не траплялось?

^ 3. Вказівний займенник ужито в реченні:

А) Кепський господар десять робіт зачинає, жодної не кінчає.

Б) Кожному овочеві свій час.

В) Хто робить кревно, той ходить певно.

Г) Усякому на старість розуму прибавиться.

^ 4. Означальний займенник ужито в реченні:

А) Хто вчиться змолоду, не зазнає на старість голоду.

Б) Усякій матері свої діти милі.

В) Яка пшениця, така й паляниця.

Г) Чого в молодості навчишся, те на старість як знайдеш.


^ 5. Заперечний займенник ужито в реченні:

А) Від помилок не застрахований ніхто.

Б) Не берися не за свою справу.

В) Хто що знає, тим і хліб заробляє.

Г) Що ранком не зробиш, те вечором не згониш.

^ 6. Особовий займенник вжито в реченні:

А) Усякий коваль свого щастя.

Б) Не збирай синові худоби – збери йому розум.

В) Не з кожної квіточки ягідка.

Г) Кому щастя, тому й доля.

^ 7. Присвійний займенник вжито в реченні:

А) Гарно того вчити, хто хоче все знати.

Б) Хто багато робив, той і багато знає.

В) За наше жито та ще й нас бито.

Г) Яка яблунька, такі й яблука.

^ 8. Скільки всіх займенників у поданому тексті?

Так і доля: того ламає, того навчає;

Мене котить, а де спинить,

І сама не знає, у якому краю мене заховають,

Де я прихилюся, навіки засну (Т.Шевченко).

А) дев’ять;

Б) десять;

В) вісім;

Г) одинадцять.

^ 9. Через дефіс треба писати всі займенники в рядку:

А) ким/небудь, аби/яку, будь/який

Б) що/небудь, хтозна/до/кого, будь/чому

В) хтозна/скільки, будь/ким, кому/небудь

Г) чого/небудь, де/чому, ким/небудь




^ 10. Разом треба писати всі займенники в рядку:

А) аби/ким, де/чийого, котрий/сь

Б) аби/якими, аби/чиїх, аби/з/ким

В) де/що, аби/кому, аби/в/чому

Г) аби/якому, де/кому, де/на/кому

^ 11. Окремо треба писати всі займенники в рядку:

А) хтозна/перед/ким, ні/за/кого, аби/кого

Б) ні/в/чому, будь/до/кого, ні/перед/чим

В) казна/з/ким, ні/кому, ні/з/якими

Г) де/на/кому, аби/ким, ні/за/що

^ 12. Установіть відповідність

Розряди займенників за значенням

1 відносні

2 вказівні

3 присвійні

4 означальні


Займенники

А всякий, усіма, сам

Б нічого, жодними, ніким

В того, такими, стількома

Г ким, чиї, скількома

Д їхнього, нашими, її





А

Б

В

Г

Д

1
















2
















3
















4























Перевір свої відповіді

1. Б 2. А 3. В 4. Б

5. А 6. Б 7. В 8. Б

9. В 10. А 11. Б

12.

А

Б

В

Г

Д

1










Х




2







Х







3













Х

4

Х





















Бажаємо успіхів у подальшому навчанні!



Схожі:

Завдання для самоосвітньої діяльності з української мови учнів 6 класів (з російською мовою навчання) iconЗавдання для самоосвітньої діяльності учнів 9 класів з українською мовою навчання Українська література
Завдання для самоосвітньої діяльності учнів 9 класів з українською мовою навчання
Завдання для самоосвітньої діяльності з української мови учнів 6 класів (з російською мовою навчання) iconЗавдання для самоосвітньої діяльності учнів 8 класів з українською мовою навчання Українська література
Завдання для самоосвітньої діяльності учнів 8 класів з українською мовою навчання
Завдання для самоосвітньої діяльності з української мови учнів 6 класів (з російською мовою навчання) iconЗавдання для самоосвітньої діяльності учнів 9 класів з українською мовою навчання

Завдання для самоосвітньої діяльності з української мови учнів 6 класів (з російською мовою навчання) iconЗавдання для самоосвітньої діяльності учнів 8 класів з українською мовою навчання

Завдання для самоосвітньої діяльності з української мови учнів 6 класів (з російською мовою навчання) iconУправління освіти І науки
У навчальних закладах з російською мовою навчання державна підсумкова атестація з російської мови (предмет за вибором) відбудеться...
Завдання для самоосвітньої діяльності з української мови учнів 6 класів (з російською мовою навчання) iconЗавдання для державної підсумкової атестації учнів 9-х класів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою з інтегрованого курсу "Література"
Завдання для державної підсумкової атестації учнів 9-х класів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою
Завдання для самоосвітньої діяльності з української мови учнів 6 класів (з російською мовою навчання) iconПрограма для загальноосвітніх навчальних закладів з російською мовою навчання
У45 Українська мова: Програма для 5–12 класів загальноосвітніх нав­чальних закладів з російською мовою навчання / Н. В. Бондаренко,...
Завдання для самоосвітньої діяльності з української мови учнів 6 класів (з російською мовою навчання) iconТема: «Українська література наприкінці ХІХ початку ХХ століть»
Завдання з української літератури для учнів 10 класів ( з українською мовою навчання)
Завдання для самоосвітньої діяльності з української мови учнів 6 класів (з російською мовою навчання) iconПрограма з української мови для 5-9 класів загальноосвітньої спеціальної школи інтенсивної педагогічної корекції
Програму з української (рідної) мови для шкіл з українською мовою навчання розроблено на основі Закону України "Про загальну середню...
Завдання для самоосвітньої діяльності з української мови учнів 6 класів (з російською мовою навчання) iconПро проведення підсумкових контрольних робіт
Державного стандарту змісту освіти проводяться підсумкові контрольні роботи з української мови, математики, історії України, іноземної...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Документи


База даних захищена авторським правом ©te.zavantag.com 2000-2017
При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання відкритою для індексації.
звернутися до адміністрації
Документи